Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ nie  tylko na nasz wygląd, ale również na samopoczucie. Po niektórych posiłkach czujemy się lekko, dzięki czemu nie brakuje nam energii i chęci do działania. Niestety, istnieje również bardzo dużo ciężkostrawnych dań, które sprawiają, że trudno jest nam podnieść się z przysłowiowej kanapy.

Fanów poobiednich drzemek nie brakuje! Co więcej, nie mają oni żadnych wątpliwości i zgodnie twierdzą, że po pysznym obiedzie zasługujemy na chociażby niewielką dawkę snu. Warto się jednak zastanowić, czy znużenie oraz zmęczenie są właśnie tym, co powinniśmy odczuwać po zakończonym posiłku.

Senność tuż po zakończonym posiłku

Zanim postawimy jakąkolwiek tezę dotyczącą senności tuż po zakończonym posiłku, powinniśmy zastanowić się, po co tak naprawdę sięgamy po różnego rodzaju produkty spożywcze. Odpowiedź jest prosta – aby dostarczyć naszym organizmom energii niezbędnej do codziennej aktywności  (zarówno tej fizycznej, jak i umysłowej). Oznacza to, że spożywane przez nas danie powinno zapewnić nam siłę do dalszego działania, bez konieczności dołączenia dodatkowych drzemek do naszego planu dnia. Podążając tym tropem nie trudno się zatem domyślić, że pozornie niewinne poposiłkowe znużenie nie należy do pożądanych przez nasz organizm reakcji.

W jaki sposób powinniśmy się zatem odżywiać, aby ograniczyć występowanie opisywanego zjawiska? Weźmy pod lupę nasz jadłospis! Przed nami kilka produktów spożywczych wykazujących właściwości „usypiające”.

Produkty pszenne

Jeśli należymy do grona zwolenników białego pieczywa, z pewnością nie ucieszy nas informacja zgodnie, z którą nasze ulubione pszenne bułeczki oraz chleb, znajdują się na liście pokarmów wywołujących zmęczenie. Przyczyną jest występujący w przypadku tego typu produktów wysoki indeks glikemiczny, czyli wskaźnik informujący nas o tym, jak gwałtownie (po spożyciu danego produktu) wzrasta poziom glukozy we krwi.

Pamiętajmy o tym, że im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy okaże się poziom glukozy we krwi po spożyciu konkretnej żywności. Świetną alternatywą dla pszennego pieczywa jest jego pełnoziarnisty odpowiednik, który jednocześnie dostarczy nam kluczowych wartości odżywczych oraz zapewni solidną dawkę niezbędnej energii.

Oprócz wspomnianego pieczywa na celowniku warto postawić również uwielbiane przez większość z nas jasne makarony, biały ryż, pizzę, pyzy oraz pierogi.

Gorzki smak łakoci

Uzależniające właściwości cukru sprawiają, że niezmiernie trudno jest nam oprzeć się aromatycznym cukierniczym wypiekom, słodkim dropsom, czy też miękkim i sprężystym żelkom. Ogromną sympatią cieszy się również wywołująca uśmiech (nie tylko na dziecięcych twarzach) czekolada. Niestety regularne sięganie po łakocie ma niezwykle duży, a jednocześnie negatywny wpływ na nasze samopoczucie - w tym również towarzyszącą nam na co dzień motywację oraz siłę do działania.

Niestety, wbrew powszechnej opinii słodycze nie sprawią, że staniemy się wulkanem energii. Wywołany przez cukry proste nagły skok insuliny, a w następstwie jej niezwykle szybki spadek sprawiają, że niekiedy już po kilkunastu minutach odczuwamy ogólne osłabienie i senność.

Sandra: Niestety, wbrew powszechnej opinii słodycze nie sprawią, że staniemy się wulkanem energii. Wywołana przez cukry proste hiperglikemia nie daje nam na długo energii do działania. Gwałtowne wydzielanie insuliny powoduje szybką redukcję stężenia glukozy, co prowadzi do poposiłkowego uczucia głodu, konieczności dojadania, ogólnego osłabienia i senności

Czerwone mięso

Wieprzowina, a także niektóre rodzaje wołowiny zawierają sporą dawkę tłuszczu. To sprawia, że proces trawienia pokarmu jest stosunkowo długi i energochłonny, a tym samym zmusza nasz organizm do zwiększonego wysiłku. Nic więc dziwnego, że spożycie ciężkostrawnego posiłku może doprowadzić do stanu, w którym jedynym pragnieniem jest przynajmniej półgodzinna, poobiednia drzemka.

Jakimi produktami powinniśmy zatem zastąpić tłusty kawałek czerwonego mięsa?  Sięgnijmy po  lekkostrawne i niskokaloryczne mięso z indyka lub  rybę, która jest cennym źródłem kwasów omega-3.

Nie zapominajmy o aktywności fizycznej

Pamiętajmy jednak, że jeśli zależy nam na dobrym samopoczuciu oraz towarzyszącej nam na co dzień energii, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na nasze menu. Ogromne znaczenie w tym obszarze ma również nasza aktywność fizyczna.  Endorfiny wytwarzane podczas ćwiczeń wprawiają w dobry nastrój i dostarczają sporo pozytywnej energii. Ponadto regularne ćwiczenia owocują podwyższeniem tempa metabolizmu, dzięki czemu organizm zdecydowanie lepiej radzi sobie z trawieniem pokarmów, również tych ciężkostrawnych.

Nie ulega wątpliwości, że spożywane przez nas posiłki powinny stanowić pyszny i zdrowy zastrzyk energii, który pozwoli nam na wykonanie wszystkich codziennych obowiązków i zaplanowanych zadań. Jednak, aby było to możliwe, musimy zmówić szczególną uwagę na to co trafia na nasze talerze. Ograniczając spożycie ciężkostrawnych dań oraz łakoci zawierających dużą ilość cukru, pozbędziemy się uczucia senności i zmęczenia tuż po zakończonym posiłku. Pamiętajmy również o aktywności fizycznej, która nie tylko poprawi nasz nastrój, ale także wspomoże funkcjonowanie procesów metabolicznych.

Agnieszka Kokoszka - specjalista PrimaLife