Na gotowanie na parze decyduje się coraz więcej osób, którym zależy na zdrowym stylu życia. Nic dziwnego, bo to metoda na zachowanie witamin, składników odżywczych, a jednocześnie pyszne i aromatyczne jedzenie przyrządzone nie tylko łatwo, ale także i szybko.
Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe?
Podczas tradycyjnego gotowania jedzenie traci wiele witamin i minerałów. Szacuje się, że ta strata to średnio 40%. Co więcej, najbardziej podatna na zniszczenie jest witamina C, w trakcie tradycyjnego gotowania jej zawartość w przygotowywanych produktach zmniejsza się nawet o 70%.Gotowanie na parze pozwala na zachowanie cennych składników odżywczych, co więcej nie wymaga użycia tłuszczu, dzięki czemu łatwiej kontrolować liczbę spożywanych kalorii.
Jak gotować na parze?
Do gotowania na parze można kupić specjalny garnek, jednak nie zawsze jest to konieczne. Wiele firm oferuje także wkładki do garnka, które wraz z pokrywką wystarczą, by odpowiednio ugotować posiłek. Produkty na wkładce należy ułożyć tak, by nie stykały się z wodą. Warto zadbać też o to, by były one ułożone równomiernie, dzięki temu mniej więcej w tym samym czasie będą gotowe do jedzenia.Częstym błędem przy gotowaniu na parze jest wykorzystywanie małego garnka, gdy zdecydowanie lepiej sprawdza się większy, taki który wygeneruje więcej pary.
Dobrze jest zwrócić także uwagę na sposób gotowania wody. Powinna się ona lekko gotować, a nie zbyt gwałtownie. Należy nalać jej odpowiednią ilość, by się nie wygotowała. Jeśli wlaliśmy wody zbyt mało, należy dolać ją do naczynia w trakcie gotowania, najlepiej od razu wrzątku, by nie obniżyć jej temperatury.
Dla tych, którzy na parze chcą gotować całe posiłki, doskonałym zakupem będzie parowar. Jest to urządzenie, które pozwala równolegle gotować kilka dań - może to być mięso, ryby, czy warzywa. Co więcej, jest ono bardzo wygodne. Nic nie wykipi, nie przypali się, a do tego programator wyłączy je o ustalonej godzinie. Parowar to rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy cenią sobie oszczędność czasu, jak i lubią wygodne rozwiązania.
Co gotować na parze?
Na parze można gotować wszystkie warzywa, także te, które są liściaste. Do takiej formy gotowania nadają się także delikatne gatunki mięsa, jak drób, czy cielęcina. Na parze z powodzeniem ugotujemy także ryby. Co ciekawe - gotowanie na parze sprawdza się także w przygotowaniu ryżu czy kaszy kuskus.W czasie gotowania na parze nie warto solić produktów, bo bardzo łatwo przesadzić z ilością. Zdecydowanie lepiej osolić jedzenie, gdy już znajdzie się na talerzu. Warto też stosować zioła i przyprawy, których aromatem i smakiem przejdą gotowane na parze potrawy.
Gotowanie na parze to szybki i skuteczny sposób na zdrowy styl życia. Często przed zmianami blokuje nas fakt, że gotowanie jest takie czasochłonne. Jednak nie w przypadku gotowania na parze, a zwłaszcza korzystania z parowaru.
Gotując z pomocą urządzenia, cały proces staje się błyskawiczny i możemy cieszyć się zdrowymi posiłkami, które dostarczają odpowiednią ilość witamin i mikroelementów, których nie wylewamy z wodą, tak jak w przypadku tradycyjnego przyrządzania posiłów.
Warto dać szansę gotowaniu na parze i przetestować to rozwiązanie. Z pewnością będzie to jedna z lepszych decyzji na drodze do wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych.