Jakie mogą być przyczyny wystąpienia niskiego ciśnienia?
Hipotonia może być wynikiem wielu różnych chorób. Niskie ciśnienie krwi może występować m.in. wskutek:- Niewydolności nadnerczy
- Guzów mózgu
- Chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Parkinsona)
- Encefalopatii Wernickego
- Cukrzycy
- Hiperaldosteronizmu
- Zaburzeń elektrolitowych
- Niedokrwistości niedobarwliwej
- Zawału mięśnia sercowego
- Miażdżycy
- Anemii
Niskie ciśnienie tętnicze krwi może być też skutkiem nieprawidłowego stylu życia. Do hipotonii może doprowadzić nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, przewlekły stres, niska aktywność fizyczna i stosowanie diety niskosodowej.
Objawy niedociśnienia
Hipotonia bardzo często występuje bezobjawowo. Jednak niektóre osoby cierpiące na zbyt niskie ciśnienie tętnicze krwi mogą zgłaszać m.in.:- Bóle głowy (szczególnie części tylnej)
- Zawroty głowy
- Uczucie przewlekłego osłabienia
- Zaburzenia widzenia
- Brak koncentracji
- Nocne poty
- Zimne dłonie
- Uczucie „nóg z waty”
- W skrajnych przypadkach, u niektórych osób z hipotonią może dochodzić do omdleń i w konsekwencji do upadków.
Jak za pomocą diety podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Na początku tego akapitu trzeba jednoznacznie zaznaczyć, że nie należy wprowadzać nawyków żywieniowych, odwrotnych do tych, które zalecane są w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi. Tak naprawdę, dieta jest tylko jednym z elementów prowadzących do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi. Dla uzyskania trwałych efektów (czyli, aby trwale podnieść ciśnienie krwi), samo wprowadzenie kilku zasad żywienia z pewnością będzie niewystarczające.W celu uregulowania ciśnienia tętniczego krwi należy zastosować się do poniższych wskazówek:
- Ważne jest żeby zadbać o właściwe nawodnienie organizmu. Zaleca się spożywać co najmniej 2 litry płynów dziennie
- Posiłki nie powinny być zbyt obfite. Lepszym rozwiązaniem jest jedzenie „mniej, a częściej”
- Nie zaleca się spożywania gorących potraw
- Należy istotnie ograniczyć lub wyeliminować spożywanie alkoholu
- Można nieco zwiększyć spożycie soli kuchennej. Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) powinniśmy spożywać nie więcej niż 5-6 g soli dziennie. W przypadku hipotonii możemy zwiększyć tę ilość do ok. 10 g/dzień
- Zadbać o odpowiednie spożycie potasu (źródłem powinny być głównie świeże warzywa i owoce)
Dobrym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po:
- orzechy
- produkty wędzone (np. łosoś wędzony)
- pieczywo (np. chleb żytni razowy)
- wędliny (np. salami)
- sery (np. ser Feta, ser Camembert)
- płatki kukurydziane
- produkty kwaszone (np. ogórek kwaszony, kapusta kwaszona)
Dodatkowo można rozważyć spożycie kofeiny, w postaci kawy lub np. kapsułek. Trzeba jednak zachować w tym umiar, gdyż nie jest to najlepszym sposobem na trwałe uregulowanie ciśnienia krwi.
Warto też zadbać o odpowiednie spożycie produktów będących źródłem żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12 (np. mięsa, ryb, ciemnozielonych warzyw, produktów mlecznych). Dlaczego? Niedokrwistość (anemia) może być jedną z przyczyn rozwoju niedociśnienia.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Poza wprowadzeniem pewnych zmian w nawykach żywieniowych, warto zastosować się do jeszcze kilku innych zaleceń. A mianowicie:- spać na płasko, bez poduszki
- ograniczyć lub wyeliminować palenie papierosów
- zrezygnować z gorących kąpieli
- wstawać z łóżka powoli
- włączyć regularną aktywność fizyczną do codziennego życia
- nie przebywać przed długi czas w pozycji stojącej i w dusznych pomieszczeniach
- nosić elastyczne pończochy lub skarpety, które zapobiegną gromadzeniu się krwi w nogach