Dla kogo jest dieta niskosodowa?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta niskosodowa to dieta o obniżonej zawartości soli (sodu). Taki sposób żywienia powinien być stosowany przez osoby wymagające ograniczenia spożycia sodu.

Dieta niskosodowa jest zalecana przede wszystkim osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Nadmiar sodu w naszym jadłospisie przyczynia się do szkodliwego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Skutkiem takiego wzrostu, poza rozwojem nadciśnienia tętniczego jest zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu i choroby wieńcowej.

Dieta o obniżonej zawartości sodu znajduje również bardzo często zastosowanie u osób cierpiących na niektóre choroby nerek. Zazwyczaj jest ona wprowadzana u osób z przewlekłą niewydolnością nerek.

Co spożywać, a co ograniczyć na diecie niskosodowej

Zgodnie z tym, co wcześniej wspomniano, osoby będące na diecie niskosodowej powinny zrezygnować ze spożycia produktów będących źródłem soli/sodu. Poniżej przedstawiono produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie o obniżonej zawartości sodu.

Mięso i ryby

  • Dozwolone: chude gatunki mięsa (np. mięso drobiowe, cielęcina, królik, wołowina, wieprzowina), chude gatunki ryb (np. dorsz, halibut, morszczuk, mintaj, szczupak, pstrąg, tuńczyk); mięso w postaci gotowanej, duszonej, bez dodatku soli
  • Przeciwskazane: tłuste gatunki mięsa (np. wieprzowina, gęsina, baranina, dziczyzna, kaczka), mięso i ryby marynowane, wędzone, smażone

Warzywa

  • Dozwolone: świeże, lub gotowane (bez dodatku soli) warzywa (np. marchew, buraki, pomidory, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, dynia, szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, seler, rzodkiewka, groszek zielony, ziemniaki)
  • Przeciwskazane: warzywa kiszone, konserwowe, marynowane, warzywa dosalane

Owoce

  • Dozwolone: świeże owoce (np. banany, pomarańcze, grejpfruty, jabłka, gruszki, winogrono truskawki, borówki, śliwki, wiśnie, czereśnie, kiwi, brzoskwinie, morele)
  • Przeciwskazane: owoce suszone, marynowane

Tłuszcze

  • Dozwolone: masło, margaryna miękka, oleje roślinne, śmietanka
  • Przeciwskazane: smalec, boczek wędzony, słonina, łój

Potrawy

  • Dozwolone: jaja gotowane na miękko, jajecznica na parze, budynie z kaszy, ryżu, warzyw, mięsa, pierogi z mięsem, knedle, naleśniki z owocami, pyzy, kopytka, risotto, kaszotto, zupy warzywne, owocowe na wywarach bezmięsnych
  • Przeciwskazane: potrawy smażone, bigos, kotlety, żywność typu fast food (np. zapiekanki, hot-dogi, pizza, hamburgery), zupy na wywarach mięsnych, zupy grzybowe, zupa porowa, cebulowa, rosół, zupy zasmażane, zupy z dodatkiem kwaśnej śmietany, zupy i dania w proszku (np. instant), produkty zawierające glutaminian sodu

Przyprawy

  • Dozwolone: sok z cytryny, natka pietruszki, bazylia, tymianek, kolendra, majeranek, koperek, cynamon, kminek
  • Przeciwwskazane: sól, vegeta, maggi, kostki rosołowe, musztarda, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, ocet, musztarda, ziele angielskie

Napoje

  • Dozwolone: kawa zbożowa z mlekiem (lub bez), soki owocowe, słaba herbata, maślanka, kefir, wody mineralne niegazowane o niskiej zawartości sodu
  • Przeciwskazane: mocna herbata, kakao, kawa naturalna, alkohol, wody gazowane, napoje gazowane

Porady dla osób na diecie niskosodowej

Na bazie wymienionych powyżej produktów można określić kilka podstawowych zasad diety niskosodowej:
  • Podstawą diety niskosodowej jest niedosalanie potraw. Gotując ziemniaki, makaron, ryż, kaszę – nie dodawaj do nich soli.
  • Nie stosuj soli do przyprawiania zup i sałatek. Zastąp ją innymi przyprawami, np. oregano, lubczykiem, estragonem, kolendrą.
  • Ogranicz lub wyeliminuj spożywanie żywności wysoko przetworzonej np. fast-foodów, produktów typu instant, produktów marynowanych, peklowanych, wędzonych, smażonych, konserwowych (np. ogórków konserwowych, mięsa konserwowego, ryb w puszce), ketchupów, słonych przekąsek (słone paluszki, chipsy ziemniaczane, orzeszki solone).
  • Ogranicz spożycie serów żółtych, serów topionych, pasztetów, wędlin i kiełbas.
  • Potrawy możesz przyrządzać poprzez gotowanie w wodzie, na parze, duszenie i pieczenie w folii aluminiowej.

Dieta niskosodowa nie jest dla każdego!

Pamiętaj, że stosowanie restrykcyjnej diety niskosodowej na własną rękę może doprowadzić m.in. do poważnych zaburzeń gospodarki elektrolitowej ustroju i wzrostu ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Stąd, osoby wymagające znaczącego obniżenia poziomu sodu w diecie powinny zgłosić się do dietetyka po ułożenie właściwego jadłospisu. Dodatkowo, przez cały okres diety należy monitorować swój stan zdrowia i konsultować go z lekarzem.

Przykładowy przepis dla diety niskosodowej

Pomimo, że w potrawach przygotowanych zgodnie z zasadami diety niskosodowej rezygnujemy z dodatku soli, to wciąż mogą być one nie tylko wartościowe dla naszego zdrowia ale i równie smaczne.

Sałatka z kurczaka w sosie pomarańczowym

Składniki:
  • Pierś z kurczaka (200 g)
  • Pomarańcza (1 szt.)
  • Rukola (1 garść)
  • Roszponka (1/2 garści)
  • Orzechy włoskie (5 szt.)
  • Owoc granatu (1/4 szt.)
  • Jogurt naturalny (4 łyżki)
  • Koperek (1 łyżka)
  • Czosnek (1 ząbek)
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180° przez ok. 20-30 min. Po tym czasie podzielić ją na mniejsze porcje. Rukolę i roszponkę opłukać i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać i wykroić z niej miąższ w postaci kostek, oddzielając go od błonek. Orzechy włoskie posiekać. Z wnętrza owocu granatu wykroić ziarenka. Połączyć ze sobą przygotowane składniki. Przygotować sos łącząc ze sobą: jogurt naturalny, posiekany koperek, czosnek wyciśnięty przez praskę. Potrawę podawać z grzankami lub jasnym pieczywem.