Zbilansowana dieta - po trochu wszystkiego
Zdrowy styl odżywiania polega na odpowiednim doborze produktów pod względem jakościowym i ilościowym. Trzeba po prostu przejąć kontrolę nad tym ile i co zjadamy. Zbilansowana dieta powinna zaspokajać aktualne zapotrzebowanie naszego organizmu na wszystkie makro i mikroskładniki. Do diety należy zatem podejść indywidualnie, biorąc pod uwagę zalecane i przeciwwskazane produkty. Istotna jest ilość posiłków spożywanych w ciągu dnia oraz sposób ich przygotowania.Ile jeść?
Pełnowartościowa, całodzienna racja pokarmowa powinna składać się w 45-50% z węglowodanów, w 30-35% z tłuszczy oraz w 15-20% z białka. Wartość energetyczna dziennego wyżywienia, z której się te procenty wylicza, powinna być indywidualnie ustalona przez dietetyka i lekarza. Zazwyczaj poziom energetyczny posiłków dla osoby z nadwagą wynosi ok. 1200-1500 kcal dziennie. Nie należy spożywać więcej kalorii niż potrzebuje nasz organizm, ponieważ każda nadwyżka masy ciała spowoduje, konieczność przyjmowania większej dawki leków.Jak jeść?
Prawidłowe odżywianie cukrzyka powinno opierać się o podobne zasady, co każda racjonalna i zdrowa dieta osób dbających o figurę. Zasady zdrowego odżywiania w prosty i przejrzysty sposób przedstawił polski fizjolog żywienia prof. Stanisław Berger. Jego „kodeks” zdrowego stylu życia nazwano Zasadą 7U.1. Urozmaicenie.
Najlepiej komponować każdy posiłek z produktów ze wszystkich grup żywnościowych. Zapewniamy wtedy dostarczenie organizmowi wszystkich składników pokarmowych. Szczególnie polecane są warzywa, produkty zbożowe, chude mięso, drób, ryby, nasiona roślin strączkowych i dobre tłuszcze.
2. Umiarkowanie.
Każdy powinien jeść tyle ile potrzebuje jego organizm a nie tyle ile domaga się jego apetyt… Wskaźnikiem powinna być prawidłowa i stała masa ciała. Można na początek wyliczyć swoje BMR (zapotrzebowanie kaloryczne). Każda nadwyżka kalorii przekłada się na przyrost wagi. Nie wolno się przejadać jedząc zbyt duże porcje.
3. Uregulowanie
Warto jeść w stałych godzinach, w równych odstępach czasu (co ok. 3 godziny, 5 razy dziennie). Taka regularność sprzyja stałemu dopływowi energii, zapobiegając tym samym pojawianiu się napadów głodu. Dzięki temu ograniczymy potrzebę podjadania i przejadania się. Wielkość posiłków powinna być stała (3 główne posiłki i dwie przekąski).
4. Unikanie nadmiaru
Dotyczy to głównie pokarmów zawierających dużo tłuszczu zwierzęcego i soli, których nadmiar jest bardzo szkodliwy. Osoby chore na cukrzycę powinny unikać słodyczy oraz alkoholu. Z owoców zalecane są tylko te o niskim indeksie glikemicznym. Produkty z białej mąki (pieczywo, pierogi, makarony - powinny być wyeliminowane z diety lub zastępowane wyrobami z mąki razowej np. 2 kromki chleba razowego dziennie).
5. Umiejętność przyrządzania potraw
Dotyczy głównie obróbki termicznej. Mięso (nawet najchudsze) panierowane i smażone w głębokim tłuszczu nie jest zdrowe. Potrawy najlepiej gotować (najlepiej na parze), piec bez tłuszczu, lub odpowiednio grillować. Warzywa należy jeść na surowo lub gotować krótko, by nie traciły swoich wartości odżywczych. Surówki, soki warzywne i smoothie przyrządzać na krótko przed podaniem. Staraj się przygotowywać posiłki samodzielnie – będziesz pewna co masz na talerzu. Wybieraj produkty świeże i nieprzetworzone. Jak ognia unikaj konserwantów, tłuszczów trans, syropu glukozowo-fruktozowego i wszelkiej „chemii” z gotowych fast-foodów.
Dwa ostatnie punkty tego „kodeksu zdrowia” nie dotyczą już diety, ale są z nią mocno związane:
6. Uprawianie sportu
Aktywność fizyczna wraz z dietą są kluczowe w walce o zdrowie. Codziennie spaceruj, a umiarkowany wysiłek fizyczny (kardio) uprawiaj 3-4 razy w tygodniu. 10 tysięcy kroków dziennie to optymalna ilość dla zdrowia.
7. Uśmiechanie się
Optymistom łatwiej uporać się z każdym wyzwaniem, są bardziej zrelaksowani oraz mniej zestresowani. Dobre nastawienie wpływa na gospodarkę hormonalną, dzięki czemu nasz organizm lepiej funkcjonuje. Jeżeli zmniejszymy poziom kortyzolu, łatwiej będzie nam schudnąć.