Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, dobre samopoczucie i piękny wygląd przyjrzyj się temu, co i jak jesz. Poniżej znajdziesz najzdrowsze produkty, które powinno się włączyć do swojego codziennego jadłospisu.

Co jeść aby być zdrowym?

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych sprawi, że jakość naszego życia ulegnie znacznej poprawie. Pomoże również obniżyć ryzyko zachorowania na choroby związane z żywieniem, które nierzadko związane są z nadwagą i otyłością. Stosuj zatem zasady zdrowego odżywiania, zgodnego z piramidą żywienia, zaleceniami Twojego dietetyka lub dobierz sposób odżywiania, jaki odpowiada Twoim potrzebom.

Najzdrowsza dieta

Nie powinien zaskoczyć Ciebie fakt, że od kilku dobrych lat dieta śródziemnomorska, obfitująca w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i ryby znajduje się w rankingu najlepszych diet na świecie. Na swoją uwagę zasługuje również dieta DASH, której zadaniem jest obniżenie ciśnienia krwi poprzez zmniejszenie spożycia soli i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Biorąc pod uwagę powyższe diety przedstawiamy najzdrowsze produkty, które zawsze będą przyczyniać się do zdrowego stylu Twojego życia.

Pełnoziarniste kasze

Stanowią źródło cennych substancji odżywczych, takich jak białko, skrobia, żelazo, fosfor czy witaminy z grupy B oraz PP, stąd wskazane jest, aby gościły na naszym talerzu przynajmniej kilka razy w tygodniu.

Awokado

Chociaż często mylone z warzywem, to jedyny na świecie owoc bogaty w tłuszcze. Zawiera około 30% nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale równocześnie nie ma w swoim składzie cholesterolu ani sodu. Dodatkowo bogate jest w potas, magnez, fosfor, wapń, białko, a także witaminy z grupy B, oraz K, E, C. Jest więc prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych.

Jarmuż

Jarmuż charakteryzuje się najwyższą gęstością odżywczą wśród wszystkich pokarmów. Oznacza to, że na jednostkę kalorii przypada najwięcej substancji odżywczych. Ponadto jarmuż zawiera substancje, które stymulują mechanizmy komórkowe odpowiedzialne za przetwarzanie i rozkład substancji potencjalnie rakotwórczych. Warto również wspomnieć o tym, że garść jarmużu zawiera więcej wapnia niż szklanka mleka, w związku z tym jest cennym produktem minimalizującym ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to w większości wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w regulacji ciśnienia krwi, chronią przed cukrzycą typu 2 i pozostawiają na długo uczucie sytości, hamując tym samym napady głodu. Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach włoskich podnoszą poziom dobrego cholesterolu, a obniżają frakcję złego. Dzięki włączeniu orzechów włoskich do naszej diety odczujemy korzystny wpływ na kondycję układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca.

Płatki owsiane

Płatki owsiane ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego są trawione powoli, a zawarty w nich cukier stopniowo przechodzi do krwi. Dzięki temu nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny, cukier przez długi czas utrzymuje się na stałym poziomie i nie mamy ochoty sięgać po przekąski. Oprócz tego są bogate w witaminy i kwas foliowy.

Truskawki

Truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Zawierają bogactwo soli organicznych i pektyn, które korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Oprócz tego zawierają wapń i fosfor, który wzmacnia kości i zęby oraz poprawia pracę mięśni.

Brokuły

Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Swoje właściwości zawdzięczają substancjom, które stymulują naturalna ochronę komórek przed uszkodzeniami na skutek działania karcynogenów.

Siemię lniane

Nasiona siemienia lnianego z pewnością można zaliczyć do produktów, które cechuje wysoka wartość odżywcza. Dodanie ich do wypieków, owsianki czy sałatki spowoduje, że potrawa stanie się bogatsza m.in. o kwasy Omega-3, które chronią przed nowotworami, poprawiają nawilżenie skóry i usprawniają przemianę materii.
 
Grejpfrut

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Są bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Mają niewiele kalorii i przyspieszają przemianę materii, dlatego są ważnym elementem diet odchudzających.

Kiełki

Stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych, które normalnie rozłożone są na całą roślinę. Są znakomitym źródłem witamin z grupy B (z wyjątkiem witaminy B12), witaminy C oraz A. Dodawanie ich do posiłków z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

Włączając powyższe produkty do swojego jadłospisu będziesz mieć pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi sporą dawkę witamin, składników mineralnych i odżywczych. Pamiętaj, że zgodnie z najnowszą piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która została opracowana przez specjalistów Instytutu Żywności i Żywienia w 2016 roku, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety, nie zapominając także o aktywności fizycznej – a to już łatwa przyjemna droga do zdrowego stylu życia.


Agata Derewicz – dietetyk medyczny, specjalista PrimaLife