Regularna aktywność fizyczna powinna stanowić dopełnienie codziennej, zrównoważonej diety. Niestety, nieustanny pośpiech wynikający z nadmiaru obowiązków sprawia, że osobom uprawiającym sport niejednokrotnie brakuje czasu na to, by każdego dnia samodzielnie przygotować zestaw składający się z kilku pożywnych posiłków. W takiej sytuacji zazwyczaj sięgamy po zamienniki w postaci łatwo dostępnych dań, które wymagają od nas jedynie podgrzania w kuchence mikrofalowej. Kuszącą opcją wydają się również przekąski – słodkie batoniki, słone paluszki oraz chipsy. Nie trudno się domyślić, że  menu przepełnione tego typu produktami dalekie jest od doskonałości, a co za tym idzie, z pewnością nie wpłynie pozytywnie na naszą kondycję.

Czy zatem chcąc żyć zdrowo, jesteśmy zmuszeni do rezygnacji ze snu i nocnej „zabawy przy garnkach”? Na całe szczęście nie. Z pomocą przychodzą nam zdrowe przekąski, które dostarczą naszym organizmom nie tylko niezbędnych do funkcjonowania kalorii, ale również dużej dawki cennych składników odżywczych.

Koktajl energetyczny

Osoby regularnie uprawiające sport potrzebują w ciągu dnia dodatkowego zastrzyku energii. Świetną alternatywą dla popularnej kawy lub gazowanego napoju energetycznego, może okazać się koktajl na bazie warzyw i owoców. Odpowiednie skomponowanie składników sprawi, że napój zaspokoi nie tylko nasz głód, ale również skutecznie zastąpi płynną porcję kofeiny.

Połączenie naturalnie słodkich, soczystych owoców i niskokalorycznych warzyw stanowi prawdziwą bombę witaminową. Dodatkową zaletą pysznych owocowo-warzywnych koktajli jest wysoka zawartość błonnika. To oznacza, że świeże przygotowany napój pozytywnie wpłynie na procesy metaboliczne zachodzące w naszych organizmach.

Przygotowując opisywane koktajle, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli możemy sobie na to pozwolić, wybierajmy świeże, nieprzetworzone owoce i warzywa. W okresie zimowym dobrym rozwiązaniem okażą się tak zwane mrożonki. Po jakie składniki warto sięgnąć przygotowując koktajl? Sięgnijmy po jabłka, banany, kiwi, gruszki, mango, avocado oraz cytrynę. Dobrym wyborem będą również warzywa, takie jak seler naciowy, buraki, szpinak, czy też jarmuż - trzy ostatnie to prawdziwe bomby witaminowe, PrimaFoods!

Świeże warzywa z ulubionym dipem

Fanom słonych przekąsek z pewnością przypadnie do gustu połączenie świeżych warzyw z humusem lub sosem przygotowanym na bazie jogurtu. Pokrojona w słupki marchewka, ogórek, seler naciowy, kalarepa, a nawet surowy kalafior podane z wyrazistym w smaku dodatkiem zaspokoją pierwszy głód i zapewnią nam sporą dawkę witamin i minerałów.

W roli dipu sprawdzi się popularny w ostatnim czasie hummus oraz własnoręcznie sporządzony, a przy tym nieczasochłonny sos jogurtowy. Jak możemy go przygotować? Za kremową bazę dobrze posłuży nam gęsty jogurt (np. grecki). Wzbogaćmy jego smak, dodając do niewielkiej porcji szczyptę soli, pieprz, czosnek oraz zieloną pietruszkę. Unikajmy natomiast dostępnym w większości sklepów gotowych sosów, w których składzie zazwyczaj znajdują się konserwanty oraz spora ilość wysokokalorycznego majonezu.

Orzechy oraz migdały

Chcąc uzupełnić swoją codzienną dietę o produkty bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe, zdecydujmy się na orzechy oraz migdały. Wspominane kwasy pomogą nam w utrzymaniu nienagannej formy fizycznej. Dodatkowo wspomogą pracę układu nerwowego oraz układu krążenia.

Sycąca przekąska w postaci orzechów lub migdałów zaspokoi pierwszy głód oraz dostarczy nam porcję wartościowych kalorii. Z uwagi na wysoką wartość energetyczną wspomnianej przekąski, lepiej ograniczyć się do jednej garści chrupiących pyszności. Na który z gatunków orzechów warto się zdecydować? Na szczególne wyróżnienie zasługują orzechy włoskie, laskowe oraz bogate w selen brazylijskie. Słusznym wyborem się także niesolone pistacje oraz migdały.

Pyszne i zdrowe owoce

Jeśli należymy do grona łasuchów, z pewnością trudno jest nam całkowicie zrezygnować z różnego rodzaju słodyczy. Na szczęście wcale nie musimy tego robić. Pamiętajmy jednak o tym, by słodkie smaki wybierać z głową. Świetnym rozwiązaniem są owoce. Warto po nie sięgać każdego dnia.

W przypadku, gdy owoce w wydaniu saute są dla nas mało ciekawe, urozmaićmy je w taki sposób, by spełniły nasze kulinarne oczekiwania. Ze smakiem owoców świetnie skomponuje się odrobina naturalnego miodu. Ten słodki dodatek jest cennym źródłem minerałów, enzymów, probiotyków i antyoksydantów. To sprawia, że miód wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne.

Prowadzony przez nas tryb życia, a w tym nasza codzienna aktywność fizyczna oraz sposób w jaki się odżywiamy, mają ogromny wpływ na nasz wygląd oraz samopoczucie. Z tego też względu warto zadbać, aby w naszej diecie nie zabrakło wartościowych posiłków. Przygotowanie zdrowej i pysznej przekąski wcale nie musi być czasochłonne. Przygotujmy koktajl, zaopatrzmy się w garść chrupiących orzechów, porcję warzyw, ulubiony owoc i cieszmy się energią, a także nienagannym zdrowiem.

Agnieszka Kokoszka – specjalista PrimaLife