Strona korzysta z plików cookie i innych technologii w celu realizacji usług (Polityka Prywatności).
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich użycie.
Ustawienia możesz sam zmienić w przeglądarce.
Boczniak
Boczniaki to niskokaloryczne grzyby, bogate w składniki odżywcze, które dobrze stymulują wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Zawarty w nich związek beta-glukan wpływa na poprawę odporności organizmu i zwalcza niektóre nowotwory.
Boczniak - zastosowanie w Twojej kuchni!
boczniak ostrygowy i cytrynowy to najpopularniejsze gatunki tego grzyba, łatwe w hodowli i dostępne w sklepach
boczniaki są bardzo delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie i krótko, aby nie wchłonęły zbyt dużo wody, w kuchni najlepiej sprawdzają się kruche kapelusze grzybów
są to lekkostrawne grzyby, które można smażyć, dusić, suszyć i marynować, a po ugotowaniu wykorzystać do sałatki, zupy a'la flaczki, a także jako farsz do naleśników lub pierogów, możemy je także zamrozić, grillowane boczniaki dobrze smakują z serem i tostami
panierowany kotlet z boczniaka to idealna alternatywa dla wegetarian - są bogate w dobrze przyswajalne białko i do tego niskokaloryczne, 100 g grzybów to zaledwie 32 kcal
Wybierz Twój cel
Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie
Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań