Boczniak

Boczniaki to niskokaloryczne grzyby, bogate w składniki odżywcze, które dobrze stymulują wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Zawarty w nich związek beta-glukan wpływa na poprawę odporności organizmu i zwalcza niektóre nowotwory.
Posiada właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne beta-glukany, polisacharydy, związki fenolowe
Chroni komórki przed uszkodzeniem i hamuje procesy starzenia ergotioneina
Stymuluje pożyteczne bakterie przewodu pokarmowego chityna, hemiceluloza, mannany, ksylany oraz galaktany
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego witaminy z grupy B

Boczniak - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • boczniak ostrygowy i cytrynowy to najpopularniejsze gatunki tego grzyba, łatwe w hodowli i dostępne w sklepach
  • boczniaki są bardzo delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie i krótko, aby nie wchłonęły zbyt dużo wody, w kuchni najlepiej sprawdzają się kruche kapelusze grzybów
  • są to lekkostrawne grzyby, które można smażyć, dusić, suszyć i marynować, a po ugotowaniu wykorzystać do sałatki, zupy a'la flaczki, a także jako farsz do naleśników lub pierogów, możemy je także zamrozić, grillowane boczniaki dobrze smakują z serem i tostami
  • panierowany kotlet z boczniaka to idealna alternatywa dla wegetarian - są bogate w dobrze przyswajalne białko i do tego niskokaloryczne, 100 g grzybów to zaledwie 32 kcal

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!