Dzika róża

Dzika róża ma bardzo wszechstronne właściwości lecznicze, kosmetyczne i pielęgnacyjne. Przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i stanów zapalnych. Nawilża, wygładza i rozjaśnia skórę. Działa przeciwstarzeniowo, usuwa zmęczenie, wspomaga układ trawienny.
Wzmacnia system odpornościowy i układ krwionośny witamina C, garbniki, witamina K
Przyśpiesza leczenie stanów zapalnych skóry, oparzeń i ran witamina E, karotenoidy, sterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
Nawilża, wygładza i rozjaśnia skórę organiczne kwasy owocowe, witamina A, witamina C
Działa przeciwzapalne i hamuje procesy starzenia polifenole, witmina C, garbniki, karotenoidy

Dzika róża - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • do przygotowywania przetworów, naparów, herbat, soków, syropów oraz nalewek z dzikiej róży najlepiej nadają się dojrzałe, ale niezbyt twarde owoce, ponieważ te miękkie i przejrzałe zawierają mniej witaminy C, dzika różna polecana jest rekonwalescentom, osobom osłabionym, wyczerpanym fizycznie i psychicznie, dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią
  • z pestek dzikiej róży tłoczy się olej, który może być używany w kuchni do potraw na zimno, sałatek, także tych na słodko, oraz surówek, można polewać nim desery i dania mięsne oraz dodawać do koktajli, do pasty serowej, dipów i sosów na zimno, oleju używamy także w kosmetyce przy leczeniu ran, oparzeń, odmrożeń, działa też dobrze na zmarszczki, a same ziarna, po zmieleniu, przydatne mogą być jako składnik peelingu
  • owoce dzikiej róży można suszyć w piekarniku, początkowo w temperaturze 90 stopni, a po ok. 10 minutach stopniowo obniżać do 80 i 60 stopni, dzięki takiemu suszeniu dzika róża nie powinna stracić swych cennych witamin

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Dzika róża ma szerokie zastosowanie w kosmetyce - olejki posiadają dużo cenych witamin i składników odżywczych, dlatego mają właściwości rozjaśniające skórę, zwykle są przeznczone do pielęgnacji nawet najbardziej wrażliwej skóry, suchej i zniszczonej lub naczynkowej. Woda różana zaś stanowi alternatywę dla toniku, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, koi i nawilża.
Nyponsoppa to zupa z dzikiej róży. To szwedzkie danie polecane szczególnie późnym latem jako śniadanie lub deser - z mlekiem, śmietaną lub lodami waniliowymi. Owoce dzikiej róży gotuje się w wodzie z dodatkiem cukru, a pod koniec odcedza się, wyciska przez sitko sok, a płyn zagęszcza mąką ziemniaczaną. Zupę z dzikiej róży podaje się na zimno z groszkiem ptysiowym lub biszkoptami.
Z nasion owoców dzikiej róży wytłaczany jest olej, który jest bogaty w prowitaminę A, głównie beta-karoten, tretinoinę oraz inne kwasy retinowe, a także niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6. Tilirozyd, występujący w dzikiej róży to flawonoid bardzo aktywny w procesie metabolizmu tłuszczów, a więc przeciwdziała otyłości.
W liściach i kwiatach zaś występują flawonoidy o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych, hamujących rozwój komórek czerniaka.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!