Orzech włoski

Orzech włoski zawiera kwasy tłuszczowe podnoszące poziom dobrego cholesterolu, a obniżające frakcję złego. Antyoksydanty działają antynowotworowo oraz służą kondycji układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca. Wysokiej jakości białko, niski indeks glikemiczny i duża zawartość błonnika sprawiają, że orzechy wspomagają odchudzanie, pomimo że są kaloryczne.
Chroni układ sercowo-naczyniowy wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, L-arginina
Reguluje ciśnienie krwi, chroni przed cukrzycą typu 2 wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Wykazuje silne działanie antynowotworowe kwas elagowy
Poprawia pamięć i zdolność koncentracji magnez, kwasy Omega-3

Orzech włoski - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • łuskane orzechy mają największe zastosowanie w cukiernictwie oraz jako codzienna przekąska, warto je także wykorzystać jako dodatek do sosów, zup oraz dań mięsnych - świetnym pomysłem jest panierowanie mięsa drobiowego w mieszance ze zmielonych orzechów
  • łuskane orzechy idealnie nadają się jako dodatek do musli, jogurtów i owsianek, nadając im smak i uzupełniając posiłek w ważne składniki odżywcze
  • niełuskane orzechy można przechowywać do pół rok w chłodnym miejscu, łuskane zaś kilka miesięcy dłużej w zamrażarce. Należy pamiętać o tym, żeby przed zamrożeniem dokładnie je przejrzeć, odrzucając zepsute kawałki i trzymać je w szczelnych opakowaniach
  • orzechy włoskie wyjątkowo wzbogacają smak i komponują się jako składnik domowej chałwy, której bazą są ziarna sezamu oraz miód i inne wybrane dodatki

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Orzech włoski wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych, szczególnie dobrze wpływa na pamięć i ma właściwości antynowotworowe. W medycynie naturalnej od wieków wykorzystywane są również jego liście oraz zielone łupiny. Mają one działanie antybakteryjne, łagodzą stany zapalne gardła i jamy ustnej, wspomagają w biegunce i łagodzą ból żołądka, hamują krwotoki, łagodzą oparzenia skóry i trądzik.
Wyciąg z liści orzecha włoskiego ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Zawarty w nich barwnik juglon, który zabarwia skórę na żółto, a włosy na brązowo, jest dodawany do samoopalaczy, farb i płukanek. Niestety juglon jest związkiem alergizującym. Olej z orzecha włoskiego wykorzystujemy do produkcji mydła, tuszu, farb drukarskich, olejnych i lakierów. Zielone łupiny orzecha znalazły zastosowanie w produkcji garbników oraz bejcy.
Drzewa orzecha włoskiego są tak zwanym gatunkiem inwazyjnym i mogą wywierać szkodliwy wpływ na środowisko, uniemożliwiając mniejszym roślinom wzrost. Orzech włoski to długowieczne drzewo, dożywa nawet 500 lat. Drewno z orzecha jest cennym materiałem stolarskim. Uprawiane orzechy włoskie dają owoce po 4-5 lub 8-10 latach od posadzenia.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!