Strona korzysta z plików cookie i innych technologii w celu realizacji usług (Polityka Prywatności).
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich użycie.
Ustawienia możesz sam zmienić w przeglądarce.
Czarna jagoda
Czarna jagoda to owoc szczególnie polecany na problemy jelitowe oraz choroby oczu. Spożywanie suszonych owoców pomaga zwalczyć biegunkę, a świeże jagody wskazane są przy zaparciach. Sok z jagód usuwa toksyny z organizmu. Jagody przyspieszają regenerację barwnika w siatkówce oka, co ma wpływ na jakość wzroku.
Działa przeciwnowotworowo
kempferol
Reguluje poziom cukru we krwi
glukokininy
Poprawia ostrość widzenia
antocyjany, garbniki
Wpływa korzystnie na wygląd skóry, rozświetla przebarwienia
witamina C, arbutyna
Czarna jagoda - zastosowanie w Twojej kuchni!
suszone jagody to doskonały składnik domowego musli oraz owocowych sałatek, ale pamiętajmy że mają one także działanie lecznicze i pomagają zwalczyć biegunkę, z kolei świeże owoce wskazane są przy zaparciach
najchętniej jemy jagody na surowo, albo jako główny składnik koktajli, idealnie nadają się na przetwory i galaretki, dodajemy owoce do wypieków, a także przygotowujemy z nich nadzienie do pierogów, knedli i naleśników
jagody można zamrażać i przechowywać przez cały rok, w tym celu umyte i przebrane owoce układamy płasko, aby się jak najmniej dotykały i nie sklejały, po zamrożeniu można przesypać jagody do specjalnych woreczków na mrożonki
Wybierz Twój cel
Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie
Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań