Czarna jagoda

Czarna jagoda to owoc szczególnie polecany na problemy jelitowe oraz choroby oczu. Spożywanie suszonych owoców pomaga zwalczyć biegunkę, a świeże jagody wskazane są przy zaparciach. Sok z jagód usuwa toksyny z organizmu. Jagody przyspieszają regenerację barwnika w siatkówce oka, co ma wpływ na jakość wzroku.
Działa przeciwnowotworowo kempferol
Reguluje poziom cukru we krwi glukokininy
Poprawia ostrość widzenia antocyjany, garbniki
Wpływa korzystnie na wygląd skóry, rozświetla przebarwienia witamina C, arbutyna

Czarna jagoda - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • suszone jagody to doskonały składnik domowego musli oraz owocowych sałatek, ale pamiętajmy że mają one także działanie lecznicze i pomagają zwalczyć biegunkę, z kolei świeże owoce wskazane są przy zaparciach
  • najchętniej jemy jagody na surowo, albo jako główny składnik koktajli, idealnie nadają się na przetwory i galaretki, dodajemy owoce do wypieków, a także przygotowujemy z nich nadzienie do pierogów, knedli i naleśników
  • jagody można zamrażać i przechowywać przez cały rok, w tym celu umyte i przebrane owoce układamy płasko, aby się jak najmniej dotykały i nie sklejały, po zamrożeniu można przesypać jagody do specjalnych woreczków na mrożonki 

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!