Grejpfrut

Grejpfruty mają niewiele kalorii, ale za to wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witaminy C, rutyny i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, gdyż obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Duża zawartość błonnika pomaga w odchudzaniu.
Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie naringina
Wzmacnia odporność witamina C, rutyna
Wzmacnia i chroni układ sercowo-naczyniowy potas, likopen, przeciwutleniacze, naringina
Wspomaga odchudzanie i reguluje poziom cukru we krwi błonnik pokarmowy, naringina

Grejpfrut - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • grejpfruty to cytrusy głównie spożywane na surowo, mają kwaśny miąższ, który najczęściej jemy z przepołowionego owocu łyżeczką, popularne i lubiane są świeżo wyciskane soki, można też zrobić z nich koktajle lub cytrusowy chłodnik
  • grejpfruty doskonale łączą się nie tylko z innymi owocami w sałatkach owocowych, ale także świetnie komponują się i uzupełniają z serami, zwłaszcza pleśniowymi oraz orzechami w różnego rodzaju sałatkach
  • oryginalnym pomysłem może być zrobienie miseczek do owoców lub galaretki z wydrążonych połówek grejpfruta 
  • grejpfrut nadaje się także jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza duszonych, lub jako ciekawe i nietuzinkowe  wzbogacenie smaku sosu do mięsa

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Grejpfrut czerwony zawiera najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów, ma słodko-kwaśny smak z nutą goryczy, za którą odpowiedzialna jest narginina. Odmiany żółta i zielona zawierają mniej wartości odżywczych. Żółte są kwaśne, bez goryczy, odmiana zielona jest słodka - to krzyżówka grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo i zawiera o 25% więcej antyoksydantów niż grejpfrut czerwony.
Gdy jemy grejpfruta najczęściej pozbywamy się skórki, pestek i białych błonek, gdyż w ich smaku wyczuwalna jest goryczka. Nie każdy wie, że to własnie w tych częściach grejpfruta znajduje się najwięcej drogocennych składników. Na szczęście na ratunek przyszła nauka i pozyskano ekstrakt z pestek, skórek i błonek grejpfruta. Są one bogate w naringinę - flawonoid, który ma działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwnowotworowe.
Leków nie powinno się popijać sokiem z grejpfruta - znajdują się w nich furanokumaryny, substancje które mają wpływ na wydzielanie enzymów wątroby biorących udział w rozkładaniu wielu leków i tym samym zaburzających ich wchłanianie. W celu uniknięcia interakcji należy zrobić kilkugodzinną przerwę pomiędzy zażyciem leku, a spożyciem grejpfruta lub jego soku. Zawsze najlepszym i najbezpieczniejszym płynem do popicia leku będzie czysta woda.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!