Nasiona Chia

Nasiona Chia - inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, charakteryzują się wysoką zawartością żelaza, błonnika, wapnia i nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, których mają więcej niż niektóre ryby. Zawartość magnezu i witamin z grupy B pomaga w obniżeniu stresu i napięcia nerwowego.
Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
Wspomaga walkę ze stresem i obniża napięcie magnez, witaminy z grupy B
Przyspiesza proces gojenia ran i zapobiega starzeniu się skóry związki fenolowe
Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i reguluje pracę jelit błonnik pokarmowy

Nasiona Chia - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • nasiona chia można spożywać w całości, zmielone na proszek jako dodatek do mąki lub zagęstnik do sosów, a także w formie puddingu - aby uzyskać jego idealną konsystencję należy 1 łyżkę nasion wymieszać z 4-6 łyżeczkami mleka roślinnego lub wody, powstały z zalania wodą nasion żel z chia ma właściwości nawadniające organizm
  • namoczone nasiona chia można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych lodów, jako dodatek do ciast i ciasteczek, do musli, owsianki i jogurtu naturalnego, dzięki swoim właściwościom zagestniającym mogą być stosowane również jako substytut jajek 
  • nasiona szałwii hiszpańskiej dość obficie pęcznieją, dlatego wypełniając żołądek, dają uczucie sytości, można nimi posypać sałatkę, dodać do ziemniaków, ryżu, soczewicy lub komosy ryżowej, a także dodawać do koktajli

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!