Ostropest plamisty

Ostropest plamisty, popularny oset, to jeden z najlepszych środków wspomagających detoksykację organizmu i ogromne wsparcie w leczeniu wątroby, którą osłania i regeneruje. Występująca w ostropeście sylimaryna ma także inne właściwości - wspiera pamięć i koncentrację, chroni skórę, a także wspiera chorych w leczeniu cukrzycy typu II.
działa przeciwzapalnie i detoksykująco, szczególnie na wątrobę sylimaryna
zapobiega powstawaniu wolnych rodników i działa antynowotworowo flawonoidy
wzmacnia i chroni układ krążenia, obniża poziomu ''złego'' cholesterolu we krwi kwasy Omega-3, fitosterole
poprawia stan i wygląd skóry, włosów i paznokci nienasycone kwasy tłuszczowe

Ostropest plamisty - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • ziarna ostropestu należy stosować w postaci zmielonej, najlepiej w młynku do kawy lub po rozdrobnieniu w moździerzu - nie mają intensywnego smaku, więc są idealnym dodatkiem do owsianki, musli, koktajli, sałatek, kanapek, omletów, gotowanych warzyw, a także wypieku chleba i ciast, napar z ostropestu jest szczególnie polecany przy schorzeniach wątroby
  • olej z ostropestu można stosować wyłącznie na zimno, ale prawie do wszystkich potraw, jako dodatek do sałatek, surówek, kaszy, ryżu, ziemniaków, ale również jako naturalny kosmetyk o działaniu nawilżającym i regenerującym oraz chroniącym przed promieniami UVA i UVB
  • dobrze zmielone nasiona ostropestu nadają się również do sporządzenia herbaty, którą stosuje się w przypadkach problemów z wątrobą oraz innych problemach zdrowotnych, używaj do mielenia zwykłego młynka do kawy lub rozdrabniaj ziarenka w moździerzu

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!