Brokuły

Brokuły, nazywane zielonym kalafiorem, posiadają wszechstronne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy i składniki mineralne, mobilizujące organizam do walki z chorobami, chronią między innymi przed wrzodami, a nawet rakiem żołądka, cukrzycą i anemią, a zawarty w nich przeciwutleniacz sulforafan ma silne działanie antynowotworowe.
Wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe izotiocyjaniany, indole, ditioltiony
Wspomaga proces odchudzania i reguluje przemianę materii błonnik pokarmowy
Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia kwas foliowy, fitosterole
Poprawia stan cery, włosów i paznokci, hamuje procesy starzenia beta-karoten, selen

Brokuły - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • brokuły możemy jeść surowe, gotowane, blanszowane, jako dodatek do sałatek, do zup, kremów, na zimno lub na ciepło, nie wyrzucajmy łodyg brokułów, są równie smaczne jak różyczki, można je obrać i pokroić na cienkie plasterki
  • aby brokuły zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C, która szybko wytrąca się przy obróbce cieplnej, najlepiej gotować je krótko na parze
  • warto spożywać brokuły regularnie, 2-3 razy w tygodniu, w porcjach od 100 do 250 gram; warzywa te są niskokaloryczne: 100 g dostarczy nam około 35 kcal
  • kupując brokuły, należy zwrócić uwagę na jednolity kolor, aby nie miały żółtych elementów, ani kwiatów pojawiających się u przejrzałych warzyw, przechowujemy brokuły bez dostępu powietrza, nawet 10 dni, jednak najlepiej spożyć je w ciągu 3 dni od zakupu, a myjemy je bezpośrednio przed spożyciem

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Podczas gotowania, brokuły wydzielają charakterystyczny zapach, który można zniwelować dodając do wody niewielką
ilość mleka lub skórkę razowego chleba.
Ze względu na dużą zawartość witaminy B9, czyli kwasu foliowego, brokuły stanowią dobre uzupełnienie diety dla kobiet w ciąży, oraz tych, które dopiero starają się o dziecko.
Badania dowiodły, że za awersję dzieci do brokułów i warzyw zawierających w sobie goryczkę może być odpowiedzialny gen "rozpoznający smaki", czyli TAS2R38. Na naszym języku, znajdują się receptory rozróżniające smaki.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!