Wiśnie

Wiśnie to owoce o wysokim poziomie rutyny, kwercetyny i witaminy A, dzięki czemu mają korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Zawierają także błonnik pokarmowy, który reguluje przemianę materii, a witamina K i kwas foliowy wspomagają układ krążenia.
Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe kwas chlorogenowy, kwas elagowy, alkohol perillylowy
Wspomagają proces odchudzania i regulują przemianę materii błonnik pokarmowy
Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia antocyjany, witamina K, kwas foliowy
Poprawiają stan cery, włosów, paznokci, hamują procesy starzenia rutyna, kwercetyna, witamina A

Wiśnie - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • wiśnie zachowają świeżość na dłużej, jeśli ogonki usuniemy dopiero bezpośrednio przed spożyciem, a pojemnik, w którym będziemy je przechowywać wyłożymy zwilżonym papierowym ręcznikiem i wstawimy do lodówki
  • sok wiśniowy to doskonała alternatywa dla czerwonego wina używanego do przyrządzania sosów, a dodanie kilku posiekanych wiśni do hamburgera, zmniejsza ilość niebezpiecznych związków, które powstają podczas obróbki termicznej mięsa
  • wiśnie spożywamy na surowo, ale także w postaci wszelakich przetworów, dżemów, konfitur, galaretek, nalewek, syropów, kompotów, zup owocowych, można je dodać do sałatki, jogurtu, musli, ciast, a także zastosować do dań mięsnych, pierogów, naleśników, wiśnie można także suszyć i kandyzować
  • w kuchni można wykorzystać także ogonki do naparu na zaparcia oraz liście wiśni, które warto dodawać podczas kiszenia ogórków lub marynat - pozwoli to na zabezpieczenie roztworu przez zepsuciem

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Cenne właściwości mają nie tylko soczyste owoce, ale także żywica i kora drzewa, liście, nasiona i ogonki. Na bazie ogonków możemy przygotować leczniczą herbatkę, która złagodzi obrzęki, zwalczy zaparcia, zadziała uspokajająco i dostarczy cennych antyoksydantów, obniży poziom cholesterolu i poprawi trawienie.
W ogonkach są m.in. mangan, potas i miedź, witaminy A, B2 i C, antocyjany o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym.
Osoby mające problemy ze snem powinny regularnie spożywać wiśnie, zawierają one bowiem melatoninę, która ułatwia zasypianie i regenerację organizmu podczas snu, czyli pomaga w regulowaniu cyklu aktywności organizmu i podnosi wydajność snu. Melatonina w owocach pełni rolę naturalnego przeciwutleniacza, a w organizmie człowieka jest hormonem produkowanym w mózgu, który właśnie reguluje rytm snu i czuwania.
Wiśnie to owoce, które wspierają walkę z nowotworami, zawierają przeciwutleniacze chroniące organizm, także przed procesem starzenia, gdyż neutralizują wolne rodniki. Owoce te wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacniają serce, pobudzają produkcję krwinek czerwonych, a także obniżają poziom "złego" cholesterolu - tyle siły w owocach, które w ponad 80% składają się z wody.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!