Truskawka

Truskawka obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest bogata w sole organiczne i pektyny, które korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. A zawarty w niej wapń i fosfor dobrze wpływają na kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni.
Działa przeciwzapalnie i opóźnia procesy starzenia kwercetyna, witamina C, witaminy A, mangan
Obniża poziom ''złego'' cholesterolu, chroni układ krążenia błonnik pokarmowy
Wspiera prawidłową pracę układu nerwowego mangan
Działa przeciwnowotworowo antocyjany

Truskawka - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • truskawki myjemy wraz z szypułkami, aby woda nie wnikała do wnętrza owoców i nie stały się rozwodnione i gąbczaste, najlepiej zrobić to w letniej wodzie, tuż przed spożyciem
  • niska temperatura tłumi smak i aromat truskawek, dlatego jeśli przechowujemy je w lodówce, po wyjęciu odczekajmy, aż uzyskają temperaturę pokojową 
  • truskawki możemy zamrozić, pamiętajmy jednak o tym, że aby zachowały swój smak należy je umyć z szypułkami, osuszyć i mrozić ułożone na płasko, aby nie stykały się ze sobą, po kilku godzinach można zamrożone owoce przełożyć do torebki na mrożonki i przechowywać około pół roku
  • owoce można spożywać na różne sposoby - jemy truskawki w całości lub w postaci musu, sporządzamy z nich przetwory, soki, kompoty; idealnie nadają się do koktajli na bazie jogurtu naturalnego, jako dodatek do musli, naleśników, placków i ciast

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Truskawka ma więcej witaminy C niż cytrusy, zawiera wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby - do tego truskawka wybiela zęby i zapobiega osadzaniu się kamienia, wspomaga pracę mięśni, odkwasza organizm. Duża zawartość żelaza chroni przed anemią, do tego cynk, selen, łatwo przyswajalne cukry. Truskawka ma działanie odtruwające i oczyszczające, wspomaga pracę wątroby i nerek, jest źródłem przeciwutleniaczy, usuwa wolne rodniki, działając antynowotworowo. Niestety tych owoców nie powinny jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany.
Truskawka od wieków uważana jest za afrodyzjak. Do tego swym kształtem i kolorem kojarzy nam się z sercem. To właśnie dlatego truskawka stała się symbolem Wenus, greckiej bogini miłości. We Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców, a zatem nie jest banalne, że randkom często towarzyszy szampan z truskawkami. takie wpływ na libido ma cynk i selen oraz cała masa cennych witamin, które zawiera truskawka.
Truskawka nie jest owocem natury - to mieszanka poziomki wirginijskiej oraz chilijskiej. Odmian truskawek jest nawet około 2 tysięcy. Co ciekawe, białe truskawki z czerwonymi ziarenkami nazywane "pineberry" to albinosy o smaku ananasa. Nasza rodzima truskawka kaszubska - kaszëbskô malëna - uprawiana jest na Kaszubach w województwie pomorskim i została wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych, nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wyznaczono obszar, na którym można ją uprawiać i wprowadzono rygorystyczne procedury jakościowe.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!