Soczewica

Soczewica charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego i białka, co jest ważne dla osób, które nie spożywają mięsa. Stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega niedokrwistości, przeciwdziała chorobom układu krążenia i reguluje ciśnienie krwi, dzięki dużej zawartości potasu i magnezu.
Poprawia pracę układu nerwowego magnez, potas
Reguluje przemianę materii, stabilizuje poziomu cukru we krwi błonnik pokarmowy
Zapobiega chorobom układu krążenia, obniża cholesterol fitosterole, izoflawony, saponiny
Zapobiega niedokrwistości witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy

Soczewica - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • soczewica czerwona to brązowa, ale pozbawiona łupinki, najłatwiej i najkrócej się gotuje, nadaje się do zup, kremów, past, farszu do pierogów, zielona pozostaje sypka, jest idealnym dodatkiem do sałatek, żółta, tak jak zielona, ma bardzo łagodny smak, a gotuje się szybko jak czerwona, z brązowej soczewicy robimy pasztety wegetariańskie, kotlety, gulasz, soczewica czarna przed ugotowaniem przypomina kawior, idealnie nadaje się do orientalnych sałatek i zup
  • z każdego rodzaju soczewicy można samodzielnie przygotować mąkę - wystarczy dokładnie zmielić ziarenka soczewicy w młynku do kawy
  • gotowanie soczewicy jest proste - pamiętajmy jedynie, że zieloną, brązową i czarną namaczamy przed gotowaniem, a do ugotowania szklanki soczewicy potrzebujemy dwóch szklanek wody, solimy dopiero pod koniec gotowania - dzięki temu ziarenka nie stwardnieją, ugotowaną soczewicę możemy przechowywać w lodówce nawet tydzień, natomiast soczewicę z puszki, przed spożyciem, należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar soli

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, więc jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie spożywają mięsa. Niestety białko to jest niepełnowartościowe, zatem należy je połączyć z innymi produktami roślinnymi, które mają dostatecznie dużo aminokwasów - mogą to być ziemniaki albo produkty zbożowe, co oznacza, że warto od czasu do czasu zjeść pierogi lub burgera. Na szczęście soczewica ma też dużo błonnika pokarmowego, wspomagającego trawienie, 1 szklanka to aż 63% zapotrzebowania, czym bije na głowę inne rośliny strączkowe.
Soczewica ma niski indeks glikemiczny, od 25 do 35 jednostek, a zatem mogą spożywać ją osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność i osoby odchudzające się - dla tych co na diecie wiadomości są dobre, bo 100 gr ugotowanej soczewicy to około 120 kalorii i olbrzymia liczba wartości odżywczych - potasu, który zapobiega nadciśnieniu i obniża poziom cholesterolu, 
witamin: B1, B2, PP, B5, B6, kwasu foliowego i K, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku, miedzi, manganu i związków zmniejszających ryzyko zachorowania na nowotwory, czyli tanin.
Z soczewicą związanych jest wiele anegdot i historii - w kuchni greckiej i rzymskiej soczewica uznawana była za potrawę ubogich, a w żydowskiej za danie pokutne. Jedno z hinduskich przysłów mówi, że "ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy". W obecnych czasach największe uprawy soczewicy są w Kanadzie, Australii, Turcji, Nepalu i Stanach Zjednoczonych, a dziko rosnące rośliny można spotkać na przykład w Grecji, na Cyprze, czy w Hiszpanii, w Polsce rzadziej, gdyż soczewica ma dość spore wymagania termiczne.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!