Jarmuż

Jarmuż posiada wysoką zawartością substancji odżywczych oraz składników stymulujących mechanizmy komórkowe odpowiedzialne za działanie antynowotworowe. Ponadto wspomaga odchudzanie i reguluje ciśnienie tętnicze. Skutecznie zapobiega osteoporozie dzięki dużej zawartości wapnia.
Obniża poziomu cholesterolu we krwi indolo-3karbinol
Wspomaga pracę układu pokarmowego błonnik pokarmowy
Poprawia stan cery, włosów i paznokci, hamuje procesy starzenia witamina C, witamina A
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego witamina B1, magnez

Jarmuż - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • jarmuż najlepiej spożywać na surowo, do sałatek, koktajli, choć bardzo popularne jest smażenie w głębokim oleju, blanszowanie czy gotowanie, niestety obróbka termiczna powoduje ogromne straty składników odżywczych, których jarmuż surowy ma bardzo dużo
  • jarmuż jest dość twardy, dlatego należy usunąć łykowate włókna, natomiast, aby zmiękł i był przyjemniejszy w smaku można go zalać sosem sałatkowym na kilkanaście minut przed spożyciem, lub ugnieść z odrobiną oliwy i soli
  • jarmuż jest popularną bazą zielonych koktajli lub smoothie, taką bombę witaminową warto spożywać codziennie, dodając dla smaku jabłko, banana, cytrusy
  • sezon na jarmuż to jesień i zima, wybierać należy liście ciemnozielone, jędrne, kruche, bez plam i uszkodzeń, po zakupie najlepiej przechowywać w lodówce, w woreczku foliowym z dziurkami, do 3 dni, jarmuż można też zamrozić

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Jarmuż jest głównym składnikiem tradycyjnej irlandzkiej potrawy colcannon. To tłuczone, uprzednio ugotowane ziemniaki oraz posiekany, ugotowany lub uduszony jarmuż. Do masy dodaje się mleko, masło i przyprawy. Potrawa ta dawniej spożywana była jedynie w Dzień Świętego Patryka oraz Halloween. Obecnie  colcannon jest popularną i zdrową przekąską do mięsa i piwa.
Jarmuż jest skarbnicą białka, błonnika i witamin, przede wszystkim A, C i K. Pamiętajmy, że witamina K to substancja rozpuszczalna w tłuszczach. Warto zatem, zajadając się jarmużem, dodać do niego odrobinę dobrego oleju. Jarmuż to także sole mineralne (zwłaszcza wapń i potas) oraz kilkadziesiąt przeciwutleniaczy, w tym sulforafan – związek posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe, które pomagają chronić nas przed rakiem piersi, jajnika, żołądka, jelit i prostaty.
Jarmuż to doskonałe warzywo dla zdrowia i odchudzania. W 100 g liści znajduje się tylko 29 kcal, a aż 4 gramy błonnika i oczywiście nie zawiera tłuszczu, bo w 80% składa się z wody. Ze względu na dużą zawartość błonnika pobudza perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i tym samym pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej obniża także poziom złego cholesterolu, dbając o serce i zdrowy układ krążenia. Odpowiednia dawka kwasów Omega-3 pomaga w walce z zapaleniem stawów, co jest niezwykle ważne dla trenujących.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!