Rokitnik

Rokitnik ma wszechstronne prozdrowotne działanie, opóźnia procesy starzenia, przyspiesza gojenie się ran, ale także przyspiesza regenerację naskórka dzięki obecnosci kwasu palmitynowego. Poprawia pracę układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w walce z żylakami rutyna, witamina K
Zwiększa odporność organizmu witamina C
Działa przeciwzmarszczkowo oraz poprawia koloryt skóry karotenoidy, kwasy omega-7, witamina E
Opóźnia procesy starzenia antocyjany, fosfolipidy, garbniki

Rokitnik - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • owoce rokitnika można spożywać na surowo, jednak ze względu na kwaskowość najlepiej smakują przetwory z rokitnika, dżemy, powidła, konfitury, syropy, soki, nalewki, owoce można także suszyć i stosować jako składnik herbatek owocowych
  • owoce rokitnika można zbierać już jesienią, ale najlepiej zrobić to dopiero po przymrozkach, tracą wówczas goryczkę i cierpkość, a stają się słodko-kwaśne
  • przetwory z rokitnika nadają się także do dań wytrawnych, na przykład mięs i serów, ich słodko-kwaśny smak komponuje się ze słonym mięsem, dlatego warto wzbogacić owocami rokitnika sosy, dipy i inne dodatki

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Czy wiesz, że...?

Najbardziej popularne miejsce, gdzie znajdziemy rokitnika w naturze jest wybrzeże Bałtyku, gdzie rośnie i służy jako umocnienie wydm i skarp. Co jednak ciekawe, rokitnik jest prawdziwą bombą witamin A, E, K, C, kwasu foliowego, karotenoidów, fitosteroli, kwasów organicznych. Owoce zawierają rzadko spotykane w przyrodzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6, Omega-7 i Omega-9.
Nazwa łacińska rokitnika, czyli hippophae pochodzi z języka greckiego, gdzie „hippos” oznacza konia, a „pháo” – błyszczeć. Za panowania Aleksandra Wielkiego rokitnikiem karmiono konie, aby szybko odzyskiwały siły i energię do pracy oraz aby nadać ich sierści blasku i oczyścić z robaków i pasożytów. Dzięki właściwościom chroniącym przed promieniowaniem rokitnika suplementowano też rosyjskim kosmonautom.
Już antyczni Grecy wykorzystywali olej z rokitnika jako środek wzmacniający i nabłyszczający włosy i leczący łupież. Napary z liści i olej stosuje się w schorzeniach skóry, w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, przy trudno gojących się ranach i grzybicach. Beta-karoten jest naturalnym barwnikiem stosowanym w płukankach koloryzujących i samoopalaczach. Kremy z rokitnikiem pielęgnują skórę suchą i ze zmarszczkami.

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!