Śledź

Śledzie są bogatym źródłem białka i dobrze przyswajalnych kwasów tłuszczowych, które nie tuczą, a działają pozytywnie na układ krążenia, wspomagają pamięć i koncentrację. Bogactwo witamin z grupy B, witaminy A, D i E, żelaza, selenu i innych, czynią ze śledzi jedne z najzdrowszych ryb na naszym stole.
Poprawia pamięć i koncentrację wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, witamina D
Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego witaminy A i E , potas
Poprawia stan cery, włosów , paznokci, hamuje procesy starzenia witamina A, witamina E, kwasy omega-3, selen
Zapobiega niedokrwistości witaminy z grupy B, żelazo

Śledź - zastosowanie w Twojej kuchni!

  • świeże śledzie powinny mieć lekko żółtawe i jędrne mięso, błyszczącą łuskę, różowoczerwone skrzela, przeźroczyste i wypukłe oczy, świeżość śledzi solonych zależy od temperatury przechowywania, poniżej 15 stopni można solone ryby przechowywać nawet 4 miesiące, jednak tracą one na swych walorach smakowych, zawsze jednak zwracajmy uwagę na jakość i świeżość - solone powinny mieć srebrzyste łuski i nieuszkodzoną, przylegającą do mięsa skórę, mięso powinno być białe i ściśle przylegać do ości
  • śledzie solone należy przed obróbką i spożyciem moczyć w wodzie lub w mleku, od 12 do 24 godzin, w zależności od gatunku i ich wielkości i koniecznie wymieniać wodę w trakcie moczenia 
  • zalewanie filetów octem powoduje, że pozostałe w mięsie delikatne ości rozpuszczają się
  • zapach smażonych śledzi można zniwelować poprzez wrzucenie do oleju podczas smażenia palsterków surowego ziemniaka lub dodanie soku z cytryny



.

Wybierz Twój cel

Otrzymasz propozycję Planu dla Ciebie

Przetestuj go przez 7 dni bezpłatnie i bez zobowiązań

Odkryj PrimaFoods!

Ciesz się zdrowiem i urodą!